Sunday, 27 January 2013

PERGI TAK KEMBALI

 
 
  بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ ﴿١﴾ الحَمدُ لِلَّهِ رَبِّ العٰلَمينَ ﴿٢﴾الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ ﴿٣﴾ مٰلِكِ يَومِ الدّينِ ﴿٤﴾ إِيّاكَ نَعبُدُ وَإِيّاكَ نَستَعينُ ﴿٥﴾ اهدِنَا الصِّرٰطَ المُستَقيمَ ﴿٦﴾ صِرٰطَ الَّذينَ أَنعَمتَ عَلَيهِم غَيرِ المَغضوبِ عَلَيهِم وَلَا الضّالّينَ ﴿
alunan bacaan ' ummul kitab ' yg sering di alunkan oleh setiap gerakan bibir setiap insan di pentas dunia..
Ya Allah... alunan kalimah Mu juga sering mengiringi pemergian hambaMu yang meninggalkan pentas ini buat selamanya...
entah mengapa haty ni begitu tersentuh ketika melafazan kalimah Mu buat insan yg pergi untuk mengadapMu.. walaupun diri ini tidak pernah mengenali saudara seagama ku itu..
tapi..
kata2 yang di terbitkan oleh sahabat/iah perjuangan cukup memcorakkan diri kamu di mata aqu..
 
mutiara kaca yang jatuh tanpa dipaksa  buat aqu terfikir.. ' mati tak mengenal usia.. mati tak mengenal pangkat atau harta'..
 
Ya Allah..
tempatkan lah dia di tempat orang2 beriman.. Lapangkanlah kuburnya , cucurilah rahmat ke atas rohnya , tempatkan rohnya dikalangan orang2 yang Engkau kasihi dan dikalangan orang2 yang soleh....
 
 Ya Allah...

Sejahterakan kehidupan nya di dalam Alam Barzakh.Jadikan kuburnya dari taman2 Syurga Firdaus Mu.Engkau bangkitkannya di dalam akhirat sebagai mukmin yang Engkau Redhai.Tempatkannya di bawah lindungan ArsahMu di Padang Masyar.Beratkan timbangannya dengan amal ibadah dan amal kebajikannya di dunia..Hulurkan amalan catatnya dari sebelah kanan.Mudahkannya melintas titian siratMU sepantas kilat..

Ya Allah....Ampunilah sahabatku . . Kasihanilah sahabatku..Maaflah sahabatku
Engkau tempatlah sahabatku dah kami semua di dalam Syurgamu tanpa Hisab...

Semoga Rohnya Ditempatkan Dikalangan Orang2 Yang Soleh dan Beriman . . . Amin Yarabbalalamin..
 
 
 
 
 
 


Thursday, 24 January 2013

JOM TEXT KAT KOTAK JERIT

 


Alhamdulillah... 'belog' saya dah berubah wajah... 
huhuhu
em pada mulanya juz nak edit sikit2... tapi bila dah edit yang nih.. yang uh pown asa macam nak ubah...last2 edit suma.. huhu

em entry sya kali nih juz nak gtaw cara nak gna shoutbox kat sidebar uh..
law nak sumbang pendapat or nak chitchat papa
boley la ekot cara niih..

klik kat 'sahabat'
|
|
tukar nama kepada nama anda
|
|
taip 'e-mail' anda
|
|
klik 'OK'
|
|
akan kuar ruang 'say something'
|
|
'ketuk keybord' anda untuk cadangan or papa jew
|
|
( kalau nak buh smileys.. klik jew kat 'smiley' kat side atas shoutbox uh )
|
|
dah ciap text korang... klik la 'SHOUT'
|
|
tunggu jap... haaa kan dah kuaq text korang..
hope korang text la coment korang yew.. n arap sangat korang enjoy ngan belog nih
k la.. sy nak g kuar makan.. maklumla.. skunk nih cuti..<< x balik kg..
so, kna la kuaq cr makan sendiri... daaa.. 
wassalam ( ^_^ )

~ SALAM MAULIDUR RASUL ~

 
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سيّدنامُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِ سيّدنا مُحَمَّ
Esok seluruh umat Islam akan berselawat keatas Junjungan Besar, Rasulullah SAW atau kita lebih familiar dengan 'MAULIDUR RASUL'.. x pown org utara kata 'MA'ULUD NABI'
 (rasanya suma tempat ada sebut)
marilah sama2 kita mengingati Baginda dengan Berselawat kepadaNya.. 
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ


مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد 
 صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ 

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ